Hur AI, öppen data och PR ökar trycket i klimatomställningen
2 februari, 2024

Medieteknik Live / Öppen föreläsning i medieteknik med Frida Berry Eklund

Frida Berry Eklund bjuder in till en föreläsning om Klimatkollen, en medborgarplattform som i dag visar upp hur det går med kommunernas klimatarbete. Hon bjuder bland annat på lärdomar om hur de skapat politiskt tryck i klimatomställningen och nått en medial räckvidd på över 20 miljoner.

I dag kan du se hur det går för kommunernas klimatomställningen på Klimatkollen. Men med stöd av Google.org ska organisationen nu utveckla AI för att öka transparensen om företagens utsläpp och klimatarbete.

I den här föreläsningen tar Frida upp frågor som:
– Varför är det så bråttom med klimatarbetet?
– Vad är Klimatkollen och vad är vårt framgångsrecept?
– Hur kan AI, öppna data och PR bidra till klimatomställningen?

Frida Berry Eklund är klimatspecialist, författare samt medgrundare till Klimatkollen och Our Kids’ Climate
Frida har 16 års erfarenhet av politisk påverkan och opinionsbildning inom klimatområdet. Hon är en av Sveriges ambassadörer för EU Climate Pact, certifierad Climate Reality Leader och en mycket uppskattad föreläsare, skribent och opinionsbildare med spetskompetens inom effektiv klimatkommunikation. I september 2022 mottog hon Bokmässans bildningspris för sin bok “Prata med barn om klimatet” (Natur & Kultur). Frida står bland annat bakom klimatdataverktyget Klimatkollen och den internationella plattformen Our Kids’ Climate.

6 februari kl. 13 

 • Plats: Svarta lådan, MB313, Södertörns högskola
 • Varmt välkomna! (kontakta sofia.lundmark@sh.se för eventuella frågor)

  Frida Berry Eklund
  Frida Berry Eklund
Kickstarta karriären hos Scania: Från IT, medier och design till UX-designer
12 januari, 2024

Medieteknik Live / Öppen föreläsning i medieteknik med Malin Axelsson och Birgitta Steffensson

Lastbilar, motorer och hästkrafter – det är nog vad alla tänker på när de hör talas om Scania. Och det stämmer, men det handlar lika mycket om teknik, att tänka i nya banor och olika digitala innovativa lösningar.  


Malin Axelsson, UX-designer, och Birgitta Steffensson, chef på en av IT-avdelningarna, berättar om hur det är att arbeta inom IT på det världsetablerade företaget Scania. Samarbeten med olika länder, att arbeta med en marknad som ständigt moderniseras och nya koncept för att sälja lastbilar online är några av de utmaningar som Birgitta och Malin kommer dela med sig av under föreläsningen.

Malin är tidigare student på Södertörns högskola och tog examen från IT, medier och design programmet i somras. Hon kommer att berätta om hur det var att, med den kunskap hon hade fått från programmet, ha praktik på Scania och hur hennes första tid som UX-designer på företaget.

Birgitta har lång erfarenhet som chef och ledare i många olika organisationer och kommer att reflektera över hur viktigt (och kul!) det är när IT och affär arbetar tätt tillsammans med ett agilt mindset.    

Mer info om Malin:
www.linkedin.com/in/malin-axelsson-42279014b  

23 januari kl. 13 
 • Plats: Svarta lådan, MB313, Södertörns högskola
 • Varmt välkomna! (kontakta sofia.lundmark@sh.se för eventuella frågor)

  Malin Axelsson och Birgitta Steffensson, Scania
  Malin Axelsson och
  Birgitta Steffensson, Scania