Barakat Ghebrehawariat –  Får man säga svart? Från teoretisk ångest till terminologisk trygghet

Medieteknik Live / Öppen föreläsning i medieteknik med Barakat Ghebrehawariat –  Får man säga svart? Från teoretisk ångest till terminologisk trygghet

Vad menas med vithetsnorm? Hur används begreppet rasifiering? Varför kallas människor som är födda här invandrare? Heter det flykting eller människor på flykt? Vad ”får” man säga och vad spelar det egentligen för roll vem som säger vad?

Det är lätt att känna sig vilsekommen i begreppsdjungeln och många är rädda för att säga fel i en snabb Twittervärld som utspelar sig i realtid. Den här ängsligheten har träffsäkert döpts till ”teoretisk ångest”. Men hur dämpar vi vår teoriångest? Botemedlet är inte att prata mindre. Tvärtom, vi behöver kommunicera mera. Mera inkluderande. Det handlar därför inte om att sluta säga ”fel” utan om att börja göra rätt. På rätt sätt. Att lära sig prata demokratiska – rätt och slätt.

Om Barakat:

Barakat Ghebrehawariat är statsvetare och har en kandidatexamen i journalistik. Förutom sin dubbelexamen från Stockholms universitet så har han även läst kommunikation på masternivå vid University of Washington. Barakat är en flitigt anlitad föreläsare, utbildare och expertrådgivare med lång erfarenhet av att arbeta med mångfald och normkritik utifrån ett kommunikationsperspektiv. Han är även juryledamot för Allbrightpriset, Raoul Wallenbergpriset 2022, styrelseordförande för Fanzingo och mångfaldsexpert på TV4 Nyhetsmorgon.

3 maj kl. 13.00 i Svarta lådan på Södertörns högskola

  • Alla är välkomna att ta del av denna föreläsning (kontakta sofia.lundmark@sh.se för mer information).